Yumurtasını veren kadın, anne olanla hiç tanışmıyor

ıbrıs Girne`deki Dünya Tüp Bebek Merkezi`nin tıbbi direktörü Kadın Doğum Uzmanı Dr. Berk Angün her ay yüzlerce Türk kadına yumurta nakli yapıyor. Başkasının yumurtası ile anne olmaya gelen kadınlar ve yumurtalarını veren donörlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

Kıbrıs`a yumurta donasyonu için nasıl aileler geliyor, şehirden mi, kırsal kesimden mi?

Her kesimden insanlar geliyor. Köyünden ilk kez çıkan da var, üst düzey yöneticiler de... Burasını genellikle son şansları olarak görüyorlar. Biz işlemden önce çiftlerle bir buçuk saat konuşup detayları anlatırız. Bakıyoruz aksanlı konuşan bir çift aslında bazen bütün detaylara tıbbı terimlere hakim olarak karşımıza geliyor.

Kadın tek başına geldiyse eşinin spermini yanında getirdiyse yumurta donasyonu yapıyor musunuz?

Evli çiftler için ikisinin de onayı gerekli. Eşi gelemiyorsa noter tastikli onayı istiyoruz. Spermi soğutucuların içinde saklayıp bu onayla birlikte gelebiliyorlar.

Yumurta alacaksa kişi, yumurtasını verecek hanımla, donörle tanıştırıyor musunuz?

Hayır asla, tanışmaları hatta karşılaşmaları kesinlikle yasak. Merkezde bu kişilerin isimleri şifrelerle saklanır. Bu şifreleri bilen kişi sayısı ikidir.

Annesinin ya da kardeşinin yumurtasının nakledilmesini isteyen oluyor mu?

Oluyor ama biz buna sıcak bakmıyoruz, anonim yumurtayı tercih ediyoruz çünkü bu daha sonra sorun yaratabilir.

Bir kadın bir başka kadına yumurtasını ne zaman verebilir?

Senede bir defa.

Yumurta bağışında bulunmak için para istiyorlar mı?

Tabii bunun için vericiye bir ücret ödüyoruz, çünkü verici ilaç kullanıyor, işleme giriyor, test yapılıyor bunların bir bedeli var. Ama büyük paralar değil. Bunlar zaten işlem fiyatının içinde.

Yumurta veren kişinin sağlığı bu işlem sırasında tehlikeye giriyor mu?

Hayır kesinlikle riskli bir işlem değil, on dakikada bitiyor acı duymamaları için narkoz altında yapmayı tercih ediyoruz.

Yumurtayı veren kişi `ben çocuğumu isterim` diye birkaç ay sonra kapınıza dayanırsa, hiç böyle bir durumla karşılaştınız mı?

Bu duruma karşı bir sözleşme imzalıyoruz. Ama daha önce merkezdeki psikologlar kendisinin ruhsal durumunun buna hazır olup olmadığını anlamak için değerlendirme yapıyorlar. Uygun olmayandan yumurta bağışı almıyoruz. Ayrıca hukuki olarak anne çocuğu doğuran kişidir.

Kıbrıs`ta çok üniversite öğrencisi var onlar isterse?

Vericinin kısırlık problemi olmaması bizim için önemli o yüzden bir kere doğum yapmış olanını tercih ediyoruz. Öğrenciler uygun değil.

Peki niye kadın gelip ben yumurtamı vermek istiyorum diyor?

Çok sebebi oluyor. Maddi açıdan da olabilir ama büyük bir çoğunluğu da hiçbir zorunluluğu yokken daha önceden böyle bir hadise geçmiş o şekilde gelip bağışta bulunmak istiyor. Çok bilinçli olarak gelen hastalarımız da var. Yumurtalarım boşa gideceğine bir kadının işine yarasın diyen de var.