Her bebek bir mucize Selehattin Dönmez

Gebelikte beslenme ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm, erken doğum (prematürelik) ve preeklampsi (tansiyon artışı ve üre yükselmesi) arasındaki ilişki çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Bu gerçek halk arasında gebe kadının `iki kişilik yemesi` gerektiği fikrini doğurmuştur. Buna karşılık gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Gebe annenin beslenmesi yaş, fiziksel aktivite durumu, gebelikten önceki ağırlığı, besin depolarının yeterliliği gibi faktörler göz önüne alınarak düzenlenir.

YAĞ DEPOLANIYOR

Anne karnındaki bebeğin (fetüs) büyümesi ve gelişmesi, annenin günlük aldığı besinlerin plasenta aracılığı ile bebeğe taşınması ile gerçekleşir. Fetüs her koşulda enerji ve besin öğeleri gereksinimleri annenin depolarından sağlanmaktadır. Fetüsün büyümesinin, gebelik süresince toplam 80.000 kalori enerji gerektirdiği hesaplanmıştır. Bunun 40.000`i yağ deposu şeklindedir. Doğumdan sonra emzirme süresince bu depo kullanılır. Normal ağırlıkta bir kadının gebeliği süresince ayda ortalama bir kilogram ağırlık kazanması istenir.

TOPLAM 12 KİLO İDEAL

Genellikle ilk üç aylık dönemde ağırlık kazanımı çok azdır, zamanla artış gösterir. Toplam 9-12 kg ağırlık kazanımı gereklidir. Gebelik başlangıcında normal ağırlığından şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur.Uygun beden ağırlığını tanımlamada Beden Kitle İndeksi(BKI) esas alınır. BKİ, ağırlığın boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile bulunur.Bu amaçla BKİ= Ağırlık / Boy (m2) formülü kullanılır. Gebelik boyunca kazanılması gereken ağırlık; annenin gebeliğin başlangıcındaki ağırlığına; yani BKİ`ne göre değişir.