Eğitim parası izdihamı

Mersin`de Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması`nda çocuk başına 20 ile 45 lira para alacak olan kadınlar, Ziraat Bankası önünde izdihama neden oldu. Görevlinin kimliklerini alarak sıraya sokmaya çalıştığı kadınlar, adeta birbirlerini ezdi. Kadınları sıraya sokmaya çalışan polis ve görevliler zor anlar yaşadı.

SRAP kapsamındaki ``Şartlı Nakit Transferi Uygulaması``nda çocuk başına her ay verilen ve 20 ile 45 lira arasında değişen paradan almak isteyen kadınlar sabahın erken saatinde Ziraat Bankası Toroslar Şubesi önünde toplanmaya başladı. Mesai saatinin başlaması ve yoğunluğun daha da artması ile banka önünde yığılmalar oluştu.

Bankanın kapısının açılması ile birbirini iten kadınlar içeri girmek için yarıştı. Kadınlarla baş edemeyen banka yetkilileri ise olay yerine polis ekiplerini çağırdı. Kadınları 2`şerli sıraya sokmaya çalışan polisin çabaları sonuç vermedi. Bunun üzerine izdiham oluşmasında ve bazı kadınların ezilmesinden korkan görevliler ise sıraya sokamadıkları kadınların kimliğini toplayarak içeri almaya çalıştı. Görevlinin kimlik toplaması sırasında kadınların izdihamı daha da arttı. Kadınlar, ellerindeki kimliklerini birbirlerini iterek görevliye uzatmak isteyince zor durumda kalan görevli çareyi kaçmakta buldu. İzdiham nedeniyle kadınların arasında kalan görevli ne yapacağını şaşırdı. Bazı kadınların ise banka önüne çocuk ve bebekleriyle geldiği görüldü. Bazı kadınlar ise utançlarından yüzlerini kapadı.

Öte yandan, parayı almayı başaran bazı kadınlar sevinirken parayı az bulan bir kadın ise tepki gösterdi. Elindeki 100 lirayı gösteren kadın tepkisini `Ben bu parayla nasıl çocuk okutacağım` şeklinde gösterdi.